Çatlak raporuyla alan boşaltılmış
İliç’teki Anagold Çöpler Altın Madeni’ndeönceki gün yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. İşçileri arama çalışmaları dün de devam etti. Maden işçilerinin aktarımına göre maden sahasında önceki gün 09.00 sıralarında yapılan rutin kontroller sırasında, dışarı çıkarılıp istiflenen toprakta çatlaklar meydana geldiği görüldü. Durum raporlanarak yönetime bildirildi. Maden sahasının bu kısmında onlarca işçinin çalışacağı alan boşaltıldı. 14.28’de üç bölge amiri kontrol için bölgeye gittiği sırada, milyonlarca metreküp toprak istiflenme alanından nehir gibi aşağıya aktı. Üç sorumlu, boşaltılması gereken bölgede konteyner içerisinde bulunan beş kişi ve farklı bir bölgede çalışma yapan kamyon şoförü aracıyla birlikte, akan toprağa kapıldı.
Radarla arama
10 milyon metreküp toprak kaydığı belirtilirken işçilere ulaşılması için bölgede AFAD, TSK arama kurtarma, JAK, madenciler, sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 1700 personel mücadele ediyor. Bölgede göçük altında kalan işçilerin araçlarda
ve konteyner içinde olduğu düşünülerek tam yerlerinin tespit edilmesi için yer radar sistemleri ile çalışmalar yapıldı.
Dört Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şirkette yönetici ve idareci pozisyonunda çalıştığı öğrenilen 7 şüpheli gözaltına alındı.
Şu an için tehlike yok
Facianın ardından madende kullanılan siyanürün toprağa karıştığı ve Fırat Nehri’ne ulaşacağı iddiası üzerine bölgede alarm verildi. Akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin nehre ulaştığı menfezin kapakları kapatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, akan malzeme nedeniyle Sabırlı ve Çöpler dereleri ile Fırat Nehri boyunca belirlenen noktalardan alınan anlık numunelerde “şu an için kirlilik tespit edilmediğini” duyurdu. Şirket de maden sahasındaki atık depolama havuzuyla ilgili bir tehlikenin söz konusu olmadığını savundu.
10 bilim insanı sahada
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada da tedbirlere ilişkin şunlar kaydedildi: “Yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularını toplamak için tedbir olarak her ihtimale karşı sızdırmazlığı sağlanmış olan bir yüzey suyu toplama havuzu yapılmıştır. 10 bilim insanı ile sahada çalışmalar sürdürülmektedir.”